Клиент подал жалба до Комисията за защита на потребителите /КЗП/ 

...
Клиент подал жалба до Комисията за защита на потребителите /КЗП/ 
Коментари Харесай

Съдът поряза Билла, таксували незаконно пластмасовите кутии

Клиент подал тъжба до Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/ 

„ Билла България “ ЕООД би трябвало да заплати санкция в размер на 500 лв. за това, че в нарушаване на Закона за отбрана на потребителите е продавала на клиентите си в Шумен непоискани от тях пластмасови кутийки. Решението на Шуменския областен съд е от 2 януари.

Клиент подал тъжба до Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/, че си купил маслини от магазина на Билла на бул. „ Симеон Велики “, като категорично показал, че не желае да ги поставят в пластмасова кутия. Въпреки това на касата била маркирана опаковъчна пластмасова кутия, която индивидът не е желал и не е получавал.

Проверяващите от локалното звено на КЗП направили контролна покупка на маслини, като категорично декларирали, че желаят продукта да бъде подложен в торбичка. Въпреки че не желали пластмасова кутия, служителят зад витрината им декларирал, че имат възбрана да слагат стоките в торбичка, като в същото време, без значение от това в каква опаковка ще бъде стоката на касата ще бъдат таксувани за пластмасова кутия с цена 20 ст.

Инспекторите съставили акт за административно нарушаване на член от Закона за отбрана на потребителите, съгласно който се не разрешава доставката на артикули и услуги на консуматор против възнаграждение без искане от негова страна.

От Билла обжалвали.

Шуменският областен съд удостоверил законосъобразността на акта на КЗП.
„ Съдът намира за изцяло безпочвен довода изложен както в мнението по констативния протокол, по този начин и в жалбата, че откритото не изпълва състава на нарушаването на член 62, алинея 1 от Закон за защита на потребителя.

Опаковането на закупен артикул не е обособена услуга, която търговецът дава единствено и само при поискване от страна на потребителя, само че в сегашния случай потребителят категорично е поискал стоката да не се опакова в пластмасова кутия, а в торбичка или друга биоразградима опаковка.

При състояние, че поисканият от потребителя, артикул /в случая маслини/ не е бил подложен в пластмасова кутия, сдружението - жалбоподател не е следвало да маркира и взема при възнаграждение сумата за пластмасовата кутия, която не е поискана от потребителя “, се споделя в решението на съда.

То не е дефинитивно и може да се апелира пред по-горна инстанция.

ШУМ.БГ
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР